poniedziałek, 9 września 2013

Grzyby jadalne

W 5 klasach podstawówki jest nauka o grzybach . Więc jeśli szukacie trochę informacji na ich temat to tutaj je znajdziecie ;3 .


Poniżej przedstawione grzyby zostały uznane w załączniku nr 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 jako jadalne.

 Minister Zdrowia przypomina, aby spożywać wyłącznie grzyby jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.



Boczniak ostrygowaty;

Borowik ceglastopory;


 Czubajka kania ;

 Gąska zielona;

Gołąbek cukrówka;

Kolczak obłączasty ; 

Koźlarz babka

Koźlarz babka

Koźlarz babka

Koźlarz babka

Koźlarz babka;

Koźlarz czerwony

Koźlarz czerwony

 Koźlarz czerwony;

Lejkowiec dęty;

Lejkówka wonna;

 Łuskowiak nameko ;

Maślak ziarnisty ;

 Maślak żółty;

 Maślak zwyczajny; 

Mleczaj jodlowy;


Mleczaj rydz;

Mleczaj smaczny;

Mleczaj świerkowy;

Opieńka europejska;


Opieńka miodowa; 


Piaskowiec  kasztanowy;

 Piaskowiec modrzak;

 Pieczarka dwuzarodnikowa ogrodowa;

Pieczarka Isniaca ;

 Pieczarka miejska szlachetna;

 

 Pieczarka ogrodowa;

 Pieczarka polna;

Pieprznik jadalny – kurka;

Plachetka kolpakowata;

Pochwiak wielkopochwowy;

Podgrzybek brunatny;


Trufla czarnozarodnikowa;

Trzesak morszczynowaty;

 Ucho bzowe;

Uff..Męczę się z tym już 2 godzinę. ;c wiem że to dłuuuuuuuuuuuuuuuuuugieee i nużące,ale wolałam niczego nie zostawiać i mieć to już za sb.

Heeeej.

Podgrzybek zajaczek

Piaskowiec kasztanow

Koźlarz czerwony

Koźlarz czerwony

Koźlarz babka

Koźlarz babka

1 komentarz: