Grzyby jadalne
W 5 klasach podstawówki jest nauka o grzybach . Więc jeśli szukacie trochę informacji na ich temat to tutaj je znajdziecie ;3 .
Poniżej przedstawione grzyby zostały uznane w załączniku nr 1 rozporządzenia Ministra Zdrowia z 17 maja 2011 jako jadalne.
Minister Zdrowia przypomina, aby spożywać wyłącznie grzyby
jadalne poddane obróbce termicznej, takiej jak smażenie lub gotowanie.
Boczniak ostrygowaty;
Borowik ceglastopory;
Czubajka kania ;
Gąska zielona;
Gołąbek cukrówka;
Kolczak obłączasty ;
Koźlarz babka
Koźlarz babka
Koźlarz babka
Koźlarz babka
Koźlarz babka;
Koźlarz czerwony
Koźlarz czerwony
Koźlarz czerwony;
Lejkowiec dęty;
Lejkówka wonna;
Łuskowiak nameko ;
Maślak ziarnisty ;
Maślak żółty;
Maślak zwyczajny;
Mleczaj jodlowy;
Mleczaj rydz;
Mleczaj smaczny;
Mleczaj świerkowy;
Opieńka europejska;
Opieńka miodowa;
Piaskowiec kasztanowy;
Piaskowiec modrzak;
Pieczarka dwuzarodnikowa ogrodowa;
Pieczarka Isniaca ;
Pieczarka miejska szlachetna;
Pieczarka ogrodowa;
Pieczarka polna;
Pieprznik jadalny – kurka;
-
-
Plachetka kolpakowata;
Pochwiak wielkopochwowy;
-
Podgrzybek brunatny;
-
- Podgrzybek zajaczek;
-
- Podgrzybek złotawy;
-
Trufla czarnozarodnikowa;
-
- Trufla letnia;
-
Trzesak morszczynowaty;
Ucho bzowe;
Uff..Męczę się z tym już 2 godzinę. ;c wiem że to dłuuuuuuuuuuuuuuuuuugieee i nużące,ale wolałam niczego nie zostawiać i mieć to już za sb.
Heeeej.
-
Podgrzybek zajaczek
Piaskowiec kasztanow
Koźlarz czerwony
Koźlarz czerwony
Koźlarz babka
Koźlarz babka
Przydatny post :)
OdpowiedzUsuń